vrijdag 27 mei 2016

The sky is the limit!!...en het gras wat lang...

Vrijdag 27 maart 2016, toen het droomeiland aan de westkant dringend grasmaaiers nodig had...


Dete: "Zin in een raadseltje? Bweh"


Kiara: "Meh, weer een zoekplaatje?"



Conchita: "Jawel! Zoek de geiten haha" 



Dete: "Ik zie niets...ow ja...zwartbonte ossen?!"

Op 1 kilometer westwaarts..."meuh heuh?"


Mies: "Niet grappig! My big sisters"


Kiara: "Mijn naam is ...Struisvogel!"

Kacey en Bibi, de bejaardenclub: "Hebben jullie niets beters te doen, bwehehe"


Conchita: "Oh ja hoor, haantje of hennetje? hihi"

Dete: "Geen idee! maar ze smaken prima! Bweheh"


En zo hadden we weer een mooie spannende dag! 
Nieuwsgierig hoe het hier op deze mooie plek echt liep het afgelopen decennium? Lees ons boek: 'Droomeiland in het akkerland' en maak mee hoe zwaar de strijd is van een geitenboerin met wat weinig geluk...

dinsdag 24 mei 2016

Kippie de wonderhen

Kippie de wonderhen 15 april 2016

Kippie verzorgt haar veren


Op slag verliefd waren wij! Op een pluimveeshow stonden we destijds oog in oog met een vriendelijke haan. Hij had een heel bijzonder voorkomen. Glanzend zwart, een felrode kam en lange lellen en bijzonder lang wit gezicht dat net zo lang was als zijn lellen. Een Spaanse witwanghaan, in het Engels ook wel ‘Clownface’ genoemd, een treffend passende naam. Statig, sierlijk, ja dit wat het kippenras dat ons groene droomeiland ging  verfraaien.

Om het landleven vorm te geven konden legkippen niet ontbreken en dus gingen wij op zoek naar een mooi toompje van deze Spaanse witwangen. Dat viel nog niet mee, het bleek een zeldzaam ras. Het verbaasde mij, ik vond ze vooral zeldzaam mooi. Toch vonden we een mooi setje op anderhalf uur rijden van de boerderij. Zo kwamen ‘Don Diego de la Vega’ met zijn vier kippies bij ons terecht om als gelukkige kippen op onze hectare terrein de ultieme scharreleieren te produceren. Wat een verwennerij en wat deden ze het goed!

Eén van de dames was bijzonder. Hoewel het ras zelden zelf de eieren uitbroedt, liet deze dame haar kippenkinderen in spé niet ontnemen. Niks broedmachinekuikens, die van haar werden door de diva hoogstpersoonlijk opgeleid tot echte scharrelkip. Met onnavolgbare moed en passie verdedigde zij haar grut. De boerderijkatten durfden niet eens te denken aan het kijken naar haar smakelijke pluizenbolletjes. Het risico dat ze met één oog verder op muizenjacht zouden moeten was ze toch te groot. Grote buizerds namen de vlucht voor de aanvallen van de bezielde moeder. Ondanks dat ze ook wel eens een kuiken verloor, meestal aan de verdrinkingsdood in een waterbak van de andere dieren, moet je je als kuiken van Kippie wel tot de gelukkigste wezens op aarde voelen. 

Superkippen worden echter ook ouder maar het was toch wel bijzonder dat ze vorig jaar nog een klein nest grootbracht. Inmiddels van kippie acht jaar en blind aan één oog. Toch leefde ze nog als een kippenkoningin, als enige Spaanse witwang die de tand des tijds doorstond op het droomeiland. Zij overleefde de gevaren van de vrijlopende kip. Zij kreeg het voor elkaar om als kippenoma nog een zoon groot te brengen in 2015.

Trots liep ik ook dit voorjaar weer met de inmiddels supertamme legende op mijn arm rond. Ik showde haar aan onze vrienden “Kippie is alweer negen jaar…een oude wonderkip!” zei ik trots. Ze zat zo prachtig in haar veren. Haar kleurige lellen felrood en…nog steeds onvermoeibaar aan de leg! Als mooi oefenmateriaal voor mijn fotocamera poseerde ze met haar zoon heerlijk in de eerste zonnestralen van de lente. Ze zou het nog wel negen jaar uit gaan houden.

Het was fris afgelopen tijd. Voor ik de paarden naar binnen zet controleer ik of er nog voldoende water in hun bak zit. Ik buig mijn hoofd over het muurtje om een blik in de bak te werpen…en dan…een schok! Een drama! Haar glanzende vleugels wijd, haar kop naar beneden, bewegingloos in het water! Onze laatste en oudste hen was een vreselijke dood gestorven. Verdronken! Ze was al bleek en koud, niets meer aan te redden. “Neeeeeee! Niet zij!” balend en verdrietig heb ik het diertje opgepakt en een mooi plekje aan de verkeerde kant van onze tuin gegeven. Rust zacht lieve Kippie, bedankt dat je ons leven verrijkte, bedankt voor je laatste smakelijke eitjes! Als ik ongelijk heb zien we elkaar ooit weer…maar nu zal ik een hoekje in mijn herinnering inrichten….Adieu!

Eénzijdig blind maar trots op haar bastaard reuzenzoon!

Man Don Diego de la Vega 2008




maandag 23 mei 2016

Voor wie het boek 'Droomeiland in het akkerland' gelezen heeft...

Op de dag van uitgave van mijn avontuur schreef ik navolgend stuk. Ik kan me voorstellen dat zij die mij persoonlijk niet af en toe spreken, met vragen zijn blijven zitten...


Februari 2016.

Eindelijk is het af. Het boek is klaar om uitgegeven te worden. Het heeft even geduurd, steeds schreef ik een klein stukje. Ik was te ver heen om me nog ergens druk over te maken. Een maand geleden kreeg ik eindelijk weer zin om verder te gaan, iets te plannen voor de toekomst.

Sinds we stopten is de boerderij te koop maar tot vandaag nog niet verkocht. Ik zit hier op mijn stoel en geniet van het mooie uitzicht. Conan heeft zich in mijn schoot gerold en Socks ligt voor me op tafel. In de loods staan nog 5 geitjes in de kleine geitenstal. Bibi, Kacey, Dete, Mies en Kiara. We verkochten de melkgeiten afgelopen zomer in groepjes. Deze 5 pasten niet bij de laatste groep in de veewagen. Ik besloot ze als grasmaaiers aan te houden. Ik geniet weer van ze. Lady en Charlene delen de grote geitenstal, hoop doet leven zal ik maar zeggen.

De meeste spullen en gereedschappen zijn verkocht en de meeste schulden ingelost. Steeds stonden we aan de rand van een faillissement maar het geluk was aan onze zijde.

Met mijn gezondheid gaat het ook weer de goede kant op. Mijn bekken bleek achteraf op twee plaatsen te zijn ingescheurd van de val. Na aanhoudende klachten is het toch beter onderzocht en kon ik weer twee maanden op krukken.  Het gaat nu wel veel beter maar is nog altijd niet 100%. Na het verwijderen van rotzooi en een poliep uit mijn baarmoeder, heeft de oncoloog mij andere anti-hormonen gegeven. Ook dat probleem is nu opgelost. Mijn geest wordt tijdelijk in toom gehouden door antidepressiva, ik ga ervan uit dat de lente straks hetzelfde werkt zodat ik zonder die pillen verder kan.

Ondanks een krappe situatie zijn we toch op een kort tripje geweest afgelopen zomer. Verder hadden we tijd om wat bezoekjes af te leggen aan vrienden en familie. Ik heb veel gerust en geslapen. Veel gedacht en gehuild.

Ik leerde Loes kennen die samen met haar man en mooie kinderen ook een geitenbedrijf willen beginnen in Duitsland. Het doet me goed hen te helpen met tips en ervaring. De passie is er nog altijd, toch wel. Ze heeft mijn kaasrecepten en gaat er vast iets moois van maken.

Ik ben begonnen aan een volgend project: ‘Lekker geit, lekker goed!’ wordt een kookboek van puur geitenproducten en recepten. Alles wat ik leerde en verzamelde in de afgelopen jaren wil ik graag delen. Delen met consumenten om het lekkere heilzame geitenproduct te koken en verwerken. Delen met de geitenhouderij voor een stabielere toekomst door het winnen van meer geitenzuivelfans.

Het schrijven past mij. Ik voel me heerlijk en geniet. Dat heb ik overgehouden aan het mislukte avontuur als geitenboerin; genieten, tevreden zijn, het beste uit je mogelijkheden halen, je grenzen accepteren. Er lag inderdaad een pad naast het spoor. Ik zie zelfs veel zijpaden. Ik zoek het zijpad met de sporen van paardenhoeven, die zal ik inslaan. De geur van edele viervoeters, de allerbeste geur die ik ken. Gelukkig ben ik niet ontwaakt uit de droom. Om verder te jagen pas ik alleen mijn techniek aan, ik kan nog zoveel wel!  Ik zit vol ideeën, ik heb er zin in! 

XXX, Conchita